De ce este important ca un copil să-și dezvolte abilitățile motorii

Dezvoltarea abilităților motorii la copii este un factor important care este corelat cu abilitățile de scriere, citire, legare șireturi și alte activități necesare pentru o viață independentă. Să aruncăm acum o privire la sfaturi cu privire la modul în care acest lucru se face corect.  

dite

 
Ce sunt abilitățile motorii

Abilitățile motorii includ toate mișcările corpului nostru și coordonarea lor reciprocă. De asemenea, este importantă dexteritatea generală și mobilitatea pe care o avem. Dezvoltarea motorie a unei persoane începe imediat după naștere și se dezvoltă practic pe tot parcursul vieții, dar cel mai important este primul an pe lume. În această perioadă, este important ca, copilul să înceapă să învețe mișcările de bază ale abilităților motorii brute și fine, care sunt piatra de temelie pentru viitoarea dezvoltare.

 
Cum să vă dezvoltați abilitățile motorii brute

Luci Feriková 6

Abilitățile motorii brute implică un grup mare de mușchi responsabili pentru activități precum mersul pe jos, alergarea, săritul sau mersul pe trotinetă. Deja din a treia lună de viață, putem pune copilul pe burtică și să-l lăsăm să-și descopere propria lume. Copilul își întărește treptat spatele și construiește masa musculară, ceea ce este important pentru fazele ulterioare de dezvoltare, cum ar fi statul pe scaun, mersul în patru labe și, în cele din urmă, mersul pe jos.

La copiii mai mari, mișcarea regulată este importantă pentru dezvoltarea sănătoasă a abilităților motorii brute, puteți, de exemplu să-i învățați:

- să meargă cu trotineta sau bicicleta;

- să sară coarda;

- să se cațăre;

- să înoate.

 

Cum să dezvoltați abilitățile motorii fine

atelier

Abilitățile motorii fine necesită o muncă precisă și coordonată a mâinilor, mai precis a degetelor de pe mâini. La vârsta preșcolară a copilului se diferențiază preferință mâinii drepte sau stângi, copiii ar trebui să poată folosi apoi diverse instrumente la activitățile de lucru manual, de exemplu, cu ajutorul foarfecelor, riglelor, creioanelor. Atunci când le învățați, accentul este pus pe coordonarea mână-ochi, care este necesară pentru a face față sarcinilor mai dificile, în special la scris. Cum puteți ajuta copilul să își dezvolte abilitățile motorii fine prin activitățile zilnice?

Abilitățile practice sunt importante:

- legarea șireturilor

- deschiderea și închiderea nasturilor

- deschiderea ușii cu cheia

- agățatul rufelor cu cârlige, etc

 
Dezvoltarea motorie a copilului de la naștere până la primii pași

point3

Copilul dezvoltă abilități motorii brute și fine de la naștere. După cum am menționat deja, primii pași pentru dezvoltarea sănătoasă a abilităților motorii brute includ mișcările sale pe burtă. Dacă copilul a stăpânit deja această abilitate, el încearcă spontan după aceea să se așeze. În cele din urmă (în medie între 6-8 luni) puteți motiva copilul cu jucaria lui preferata – pusă la o distanta scurtă și lăsat sa ajungă la ea sau să se târască spre ea. Cu exerciții fizice regulate, copilul va dobândi în curând abilitatea de a se târî sau de a merge în genunchi. Apoi, este doar o chestiune de timp înainte ca copilul să se ridice și să încerce să meargă.

În ceea ce privește abilitățile motorii fine, primele abilități stăpânite de obicei este prinderea. Pentru ca, copiii cu vârsta de până la un an să dobândească și mai multe abilități motorii fine, puteți alege activități cum ar fi strânsul de biluțe, cuburi etc.

dite

 
Abilitățile motorii ale preșcolarilor

Dacă aveți acasă un copil de vârstă preșcolară, este foarte important ca el să învețe abilități motorii fine cu părinții în timpul diferitelor activități, pentru că va avea nevoie de el atunci când va scrie, va tăia sau va picta. În plus , coordonarea ochi-mână dobândită ajută copilul la lectură.

Printre activitățile populare care dezvoltă abilitățile motorii fine și dau drumul la mâna și încheieturii mâinii, se includ:

  • compunerea de puzzle-uri;
  • kituri de construcții;
  • înșiruirea de margele;
  • modelarea din plastilină și multe altele.

Este esențial ca cel mic să-și dezvolte abilitățile motorii, deoarece va întâlni activități în care va avea nevoie de ele zilnic pentru tot restul vieții. Susțineți dezvoltarea corectă încă de acum pentru că știți cum să o faceți.